În cele mai multe țări europene, activitățile cu potențial de contaminare a mediului au nevoie de o autorizație. După cum se știe, aceste activități includ producerea de energie, metalurgia, producția de hârtie și hrană, substanțe chimice, precum și majoritatea activităților cu deșeuri.
În România, anul trecut poate fi caracterizat ca fiind destul de intens pentru Garda Naţională de Mediu (GNM): numărul total de inspecţii realizate a fost de 64.096, din care au fost 2.659 de sancţiuni, cu o valoare totală de 37,5 milioane de lei. Totodată, au fost emise 121 de dispoziţii de sistare a activităţii şi o singură dispoziţie de încetare a activităţii. Potrivit Ghidului de Mediu pentru Europa, Orientul Mijlociu și Asia, lansat recent de Eversheds, în timp ce în România autoritățile sunt din ce în ce mai active, urmărindu-i pe operatori tot mai atent, în Estonia, spre comparație, autoritățile acționează în general doar când primesc înformații de la concurenții celor care încalcă legislația.
Referitor la cei care încalcă mai des legea, Cristina Popescu, partener în cadrul Eversheds Lina & Guia, coordonatoare a departamentului Dreptul Mediului, spune că nu poate fi făcută o delimitare clară privind naţionalitatea companiilor, fiind implicaţi numeroşi factori care pot influenţa balanța într-un anumit mod. Aşadar, au fost numeroase situaţii în care au fost amendate atât companii mici şi mijloci, cât și companii mari, locale sau internaționale. ”Două exemple recente de la începutul anului, în acest sens, sunt amenzile aplicate de Garda de Mediu rafinăriei Petrotel Lukoil cu 15.000 lei şi Petrom OMV cu 40.000 lei”, punctează Popescu.
De asemenea, conform Notelor de Activitate a Gărzii Naţionale de Mediu, numărul proceselor penale intentate de GNM a crescut în ultimii trei ani, ajungând la 51 în 2012 (faţa de 42 în 2010 şi 44 în 2011). Cât priveşte numărul pr