In acest sfarsit de februarie, cand ghioceii, lalelele si zambilele iti zambesc la orice colt de strada, am facut cunostinta cu activitatea si amintirile dnei Georgescu Lucia, una din veteranele Asociatiei Cultul Eroilor "Regina Maria" din Braila.
Am fost invitata la dansa acasa, o gazda primitoare, cu o blandete pe chipul nebrazdat de ani si greutati, pe care numai intelepciunea, dragostea de semeni si de tara ti-o da.
Poate multor braileni numele dnei Georgescu Lucia nu le este cunoscut. Dar, daca ati participat la evenimentele prilejuite de comemorarea eroilor, de Ziua Nationala sau de Ziua Unirii, in mod sigur ati vazut-o printre participanti sau la depunerea de coroane de flori, imbracata in costum national. De altfel, la un astfel de eveniment am avut onoarea sa o cunosc.
Este ardeleanca, nascuta la Dej, acum 84 de ani, unde a copilarit si a urmat scoala. Dupa casatorie, sotul fiind constructor la Regionalele CFR, au locuit in mai multe orase pe unde serviciul sotului i-a purtat. Dupa treceri mai lungi sau mai scurte prin Sibiu, Cluj, reveniri la Dej si apoi la Rosiorii de Vede sau Galati, s-au stabilit la Braila. Era in anul 1968.
Si desi vorbeste cu nostalgie despre Ardeal, dna Georgescu Lucia se considera braileanca. Dansa, braileanca cu origini ardelene, a facut ca numele Brailei sa fie cunoscut si respectat in toata tara, acolo unde a participat, facand parte din delegatia Asociatiei Cultul Eroilor, la manifestari comemorative.
A avut o casnicie frumoasa, dupa cum marturiseste. Sotul a luptat pe front, a fost ranit iar pentru faptele de vitejie a fost decorat, decoratii pe care, alaturi de scrisorile pe care i le-a trimis, le pastreaza cu sfintenie. Este vaduva de veteran de razboi si se pregateste ca pe 2 martie sa-si comemoreze sotul la 21 de ani de la disparitie.
Este mama a trei copii, b