GdS vă prezintă astăzi, în exclusivitate, ultima parte a unui interviu pe care l-a acordat GdS directorul executiv adjunct al Direcției Generale a Finanțelor Publice Dolj, Ioan Filipescu (foto). El vorbeşte despre domeniile în care se face cea mai mare evaziune fiscală şi povesteşte cum au fost preluate anumite clădiri din Craiova la preţuri derizorii de către oamenii cu relaţii.
(Continuare din numărul de ieri)
GdS: Aș vrea să revenim la domeniile în care se manifestă evaziunea. Ați verificat foarte multe persoane fizice din agricultură care nu plăteau TVA. Cât de mare este acum fenomenul?
Ioan Filipescu: Am început din 2011 această acțiune, pe principiul că există persoane fizice care dețin suprafețe mari în exploatare pe care le cultivau în scopul unor activități comerciale în sensul că produsele respective le vindeau, deci nu erau pentru consumul propriu, dar nu plăteau nimic la stat. La vremea respectivă aveam această „armă“ legală, în sensul că ei trebuia să plătească TVA dacă depășeau tranzacții peste 35.000 de euro anual. Atunci am verificat după datele de la APIA și acum sunt înregistrate ca plătitoare de TVA. Dar, apropo de prieteni și relații, doi-trei agricultori au venit și mi-au mulțumit că, pentru că au devenit plătitori de TVA, acum, cu taxarea inversă, au numai de câștigat: lucrează în legalitate, pot să beneficieze de rambursări de TVA, iau totul cu factură.
GdS: Ce cazuri v-au rămas în minte de-a lungul timpului? Ce spețe v-au impresionat?
I.F.: Sunt destule. Pot să vă spun că nu am ocolit cazurile complicate. La început, am avut cazuri interesante la privatizarea prin metoda MEBO.
GdS: MEBO este acronimul de la metoda de privatizare „Management Employee Buyouts“, pentru cei din interiorul unității?
I.F.: Exact, participarea la privatizare a salariaților și a conducerii unității