Partea economică a guvernului Ponta 2 pregăteşte un plan de concedieri colective din companiile de stat, pe o perioadă de şase ani: 2013-2018. Nu mai puţin de 16 companii din minerit şi energie sunt afectate. Sunt surse care vorbesc de o sută de mii de disponibilizaţi. Un subiect care trebuie tratat serios şi responsabil de guvernanţi.
Mediafax a obţinut proiectul de ordonanţă de urgenţă şi a dat vestea rea pe piaţă. Primul invitat să comenteze a fost chiar premierul Victor Ponta, prins de jurnalişti pe un coridor. Reacţia acestuia a fost stupefiantă. Nu ştie de acest program de disponibilizări, de care a aflat din presă, dar o să îi întrebe pe miniştri dacă este real. M-am întrebat pentru moment dacă acela chiar este prim-ministrul guvernului? A urmat o luare de poziţie a ministrului Economiei, Varujan Vosganian, care a explicat că este vorba de o ordonanţă care să asigure protecţie socială în caz de disponibilizări, care nu se ştie dacă se vor impune. O minciună, desigur, pentru că an de an celebra ordonanţă 116 de acordare a plăţilor compensatorii, care va fi acum prelungită, are anexe în care sunt trecute clar societăţile şi numărul de concediaţi. Ziariştii l-au întrebat clar pe Vosganian dacă are un plan de concedieri colective la companiile de stat, la care el a răspuns, curajos, „nici nu includ, nici nu exclud”.
La fel de bărbat a fost şi Victor Ponta, care a explicat că şi dacă se fac concedieri, nu se fac mâine, ci până în 2018, că unele companii au management privat, deci ar fi cam vina lor etc. Un guvern responsabil îşi asumă astfel de iniţiative, fără a ascunde adevărul. Ponta a dovedit laşitate şi când presa a obţinut proiectul de lege privind creşterea taxelor locale cu 16%, absolut normală pentru că era prevăzută în Codul Fiscal, dar pe care a negat-o pentru că veneau alegerile. Cum s-a văzut din nou la guvernare, Ponta a decis majorarea