Efectele negative pe care venirea crizei le-au avut şi care încă persistă asupra companiilor sunt de necontestant, însă tot de necontestat este că în urma unei recesiuni economice nu rămân doar învinşi, ci şi câştigători şi nu ne referim aici la cei care au reuşit „să fure” piaţă de pe urma problemeleor întâmpinate de concurenţă, ci la cei care au folosit criza ca pretext pentru a-şi reduce din costuri prin tăieri de salarii sau prin refuzul majorării lor, dar şi prin creşterea marjei de profit prin scumpirea produselor.
Ca dovadă a acestei afirmaţii stă situaţia restanţelor înregistrate de clujeni la Administraţia Finanţelor Publice (AFP) Cluj-Napoca. Dacă în mai bine de un an datoriile persoanelor fizice din oraş la unitatea locală a Fiscului au crescut cu 400%, în aceeaşi perioadă de timp restanţele companiilor s-au majorat cu 16%. Astfel, în contul datoriilor cumulate de„contribuabilii de rând” din noiembrie 2011 până în prezent s-au adunat încă 252 de milioane de lei, la cele 62 de milioane deja existente, în timp ce la soldul firmelor s-a contabilizat „un plus” de 67 de milioane de lei, la restanţele de 412 milioane de lei, înregistrate la finalul lui 2011.
Diferenţe între cele două categorii apar, însă de o cu totul altă anvergură, şi în ceea ce priveşte procentul datornicilor din numărul total de contribuabili. În timp ce dintre persoanele fizice înregistrează restanţe fiscale peste 36%, dintre agenţii economici doar 32% sunt pe „lista neagră” a Finanţelor.
Una dintre soluţiile care poate veni în ajutorul clujenilor datornici este eşalonarea plăţilor. Contribuabilii pot beneficia astfel de o împărţire a sumei restante pe o perioadă de până la cinci ani, dacă obligaţii fiscale nu sunt în sumă totală mai mică de 500 lei în cazul persoanelor fizice si 1500 lei în cazul persoanelor juridice şi dacă nu au făcut obiectul unei eşalonări acordate