În comisia PE de mediu şi sănătate publică zeci de voci se ridicau indignate luni 25 februarie în timpul audierii industriei tabacului…dar câţi din acei deputaţi europeni au luat o pauză din când în când pentru a fuma ? Se poate fuma în clădirile Parlamentului European şi dacă da, unde ?
Fumatul este interzis în ansamblul clădirilor UE de la 1 mai 2004, funcţionarii europeni dând astfel exemplul în Europa. Legislaţia interzicerii fumatului în spaţiile publice, care a intrat apoi în vigoare treptat în statele membre UE, a redus tabagismul pasiv de la 46% la 28%.
Dar câţi dintre angajaţii Parlamentului European şi dintre deputaţii europeni o respectă ?
În clădirile de la Bruxelles şi de la Strasbourg se mai poate fuma în anumite locuri anexate barurilor. La Strasbourg, se mai fumează în barul numit Swan, de la parterul clădirii Winston Churchill.
La Bruxelles există un fumoar la parter ,într-una dintre clădiri, lângă barul deputaţilor şi un altul la etajul trei, în altă clădire, anexat barului numit Mickey Mouse datorită culorilor de Disney Land ale scaunelor.
La o simplă intrare în acest spaţiu lângă Mickey Mouse, cu alură şi miros de tavernă, fumătorul nici nu mai are nevoie să-şi aprindă ţigarea, plămânii îi sunt instantaneu umpluţi cu fum. Mesele sunt adesea murdare, scrumierle gigantice sunt triste şi fumul este dens de-l tai cu cuţitul.
Prin urmare, unii deputaţi europeni fumează în propriile birouri, cu toate că legislaţia o interzice. Funcţionarii, pentru a nu se îmbâcsi în fumoar şi a nu tremura de frig în stradă, fumează uneori pe scări.
Casa scărilor laturnalnice din Parlament este uneori plină de mucuri de ţigări şi miroase a tutun rece, stătut.
Sala de presă a devenit şi ea spaţiu de nefumători tot în 2004. Mai puţin avetizati de existenţa scărilor lăturalnice, ziariştii fumează afară (iesirea p