Viitorul contract de finanţare a furnizorilor de servicii medicale nu prea aduce motive de bucurie, cel puţin în proiect tarifele propuse pentru acest an, pentru spitalele cu rangul pe care îl au şi cele din judeţ, fiind mai mici decât în 2012.
Spitalele din judeţ ar putea obţine sume mai mici în viitorul contract care se negociază în martie, cu aplicabilitate la 1 aprilie. În proiect, tarifele propuse pentru contractare au suferit modificări faţă de cele din 2012. Faţă de 1.440 lei în actualul contract, prelungit prin acte adiţionale de la începutul anului, până la următoarea negociere, spitalele din judeţ ar urma să primească 1.380 lei/caz. Suma finală va depinde şi de indicele de complexitate a cazului (IMC), rezultatul fiind acela că spitalele care şi aşa se descurcă greu, şi mai şi trimit spre rezolvare cazurile mai dificile spitalelor superioare, vor fi la limita supravieţuirii.
În cea mai grea situaţie se află Spitalul Orăşenesc Corabia, cu cel mai mic indice de complexitate, sub 1, care trebuie să facă faţă finanţării mult sub necesar. Aici datoriile continuă să se adune, perioada de iarnă fiind un adevărat blestem. Să încălzeşti cinci pavilioane procurând combustibilul cu banii jos a fost mult mai mult decât şi-a permis spitalul, cu tot sprijinul primit din partea primăriei şi cu achitarea unei părţi din arierate, la sfârşitul anului trecut.
Cu bani în cont a încheiat în schimb anul trecut Spitalul Municipal Caracal, spital cu acelaşi rang ca şi cel din Corabia, însă cu cel mai bun IMC din judeţ. Datorii n-a avut nici Spitalul Balş, care reuşeşte să se descurce an de an, indiferent cât de prost s-ar spune în jur că este contractul.
La fiecare negociere, principala nemulţumire a managerilor de spital este însă aceea că nu li se contractează câte servicii ar putea realiza, ci, dincolo de tariful fix şi formula de calcu