La cursul antrenorilor de la Casa Fotbalului un director al Agenţiei Naţionale Antidoping a atras atenţia asupra efectului nicotinei la sportivi
Fumatul dăunează grav sănătăţii tale şi a celor din jur. Acesta este cel mai blînd mesaj inscripţionat pe pachetele de ţigări. Celelalte vorbesc despre riscuri cardiovasculare, impotenţă şi cancer. Textele sînt însoţite de imagini cutremurătoare, cîteodată oripilante. Le ştiţi, nu intru în detalii horror. În ultima vreme au apărut şi încurajările. “Poţi reuşi, doctorul sau farmacistul tău te pot ajuta să te laşi de fumat”. Pînă una-alta, fumătorii au fost alungaţi din birouri, din cafenele, restaurante şi pub-uri. În curînd, posesorii acestui obicei (măcar) urît mirositor vor fi deportaţi pe planete cu extratereştri vicioşi şi mediu irespirabil, astfel încît ceilalţi să poartă trăi sănătos pe Terra. Fiindcă, nu-i aşa, singurele substanţe nocive pe care lumea modernă le îngurgitează provin din blestematele astea de ţigări!
Totuşi, continuăm să fumăm. Mă rog, unii dintre noi. Fumăm sfidînd avertismentele medicilor şi activiştilor sociali. Fumăm împotriva evidenţei că tutunul ne ruinează sănătatea. Dar dacă activiştii şi medicii nu ne spun chiar totul? Dacă, de fapt, fumatul nu reprezintă răul absolut? Şi dacă, în afara substanţelor care chiar sapă organismul, ţigările conţin şi o substanţă tonifiantă pe numele ei nicotina? Nicotina aceea cu efect terapeutic în tratarea unor boli precum Parkinson, Alzheimer sau schizofrenie. Nicotina, substanţa recomandată în tratamentul contra durerilor de cap, a gutei şi astmului (!!). Şi pentru că tot ce face bine în doze echilbrate poate face prea bine în doze exagerate, deci rău în esenţă, nicotina a intrat din 2012 pe lista de monitorizare a Agenţiei Mondiale Antidoping (WADA).
Nicotina ca drog. Mai mult, nicotina ca substanţă dopantă. Vorbim despre nicotina ingerată