O nouă formă de turbeculoză, care este rezistentă la tratamentele actuale, ameninţă populaţia lumii. Medicii spun că s-a ajuns la situaţia în care bolnavii nu mai răspund la tratamentele cu medicamentele existente pe piaţă. Fiecare al patrulea bolnav de TBC din Uniunea Europeană este român.
Simptomele tuberculozei se instalează lent, în decurs de mai multe luni. În perioada în care persoana bolnavă este contagioasă, aceasta poate transmite infecţia altor 15 persoane. Medicii specialişti susţin că în peste 3% din cazurile noi diagnosticate este vorba despre tuberculoza rezistentă la tratament.
„Un fenomen îngrijorător este apariţia chimiorezistenţei la principalele medicamente. Anul trecut, la nivel naţional s-au înregistrat peste 1.400 de cazuri. Cauza principală este întreruperea tratamentului, dar şi alţi factori cum ar fi alcoolismul şi fumatul”, a declarat dr. Vasile Mureşan, managerul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Danilello” din Cluj-Napoca.
Tratamentul pentru tuberculoză este gratuit. În cazul tuberculozei rezistente, însă, statul plăteşte de aproape 60 de ori mai mult decât tratamentul pentru boala normală. Mai exact, pentru un bolnav de TBC, pe parcursul celor doi ani de tratament, se cheltuiesc aproape 6.000 de euro.
„Şansele de vindecare sunt de 85% în cazul nou de TBC. În cazul tuberculozei rezistente la tratament şansele de vindecare sunt de doar 30%”, a precizat dr. Mureşan.
Datele statistice arată că numărul bolnavilor de tuberculoză la nivel naţional a scăzut aproape la jumătate comparativ cu anul 2002. Cu toate acestea, ţara noastră se menţine pe primul loc în Uniunea Europeană la acest capitol. În prezent, în România există în jur de 30.000 de persoane diagnosticate cu această boală, iar în fiecare an apar 18.000 de noi cazuri. 1.500 de persoane mor din cauza acestei boli.