Istoricul Jean Ciută (foto – sursa: isimion.blogspot.ro), în vârstă de 85 de ani, stabilit în Bacău, regretă decăderea satelor din comuna natală. Pe vremuri, educația copiilor era principala preocupare a familiilor băhnene.
Jean Ciută este un nume pe care locuitorii orașului Bacău îl cunosc și îl prețuiesc foarte mult. Istoric, cadru didactic, director de unități de învățământ prestigioase, ziarist, om politic, profesorul Jean Ciută, originar din comuna Bahna, este o prezență activă, chiar și la vârsta de 85 de ani, în viața orașului care l-a adoptat. Revine deseori în comuna natală și, de fiecare dată, găsește motive de întristare. “Îmi pare rău de ceea ce găsesc în comună. Era o comună bogată, cu oameni pentru care educația copiilor era principalul scop în viață. Erau oameni respectuoși și muncitori. Am avut o altă imagine a satului când am revenit zilele trecute în comună, pentru a vinde o suprafață de teren. Am văzut cum sătenii se înghesuiau la ajutoarele alimentare de la Uniunea Europeană”, spune profesorul Jean Ciută.
Reușita la facultate, principala dorință a familiilor
Amintirile despre viața școlii sunt vii chiar și după trecerea anilor. “Cred că totul ține de noi. Am avut un învățător bun, Constantin Platon se numea, care nu era prea implicat în viața școlii. Fusese în prizonierat în Rusia și era afectat de tot ce trăise acolo. În schimb, noi, elevii, eram cei care luam inițiative. Ne atrăgeau serbările școlare. Eram atât de dornici de afirmare, încât, odată, ne-am dus la Fabrica de postav din Buhuși cu un spectacol. Nu știam ce reacție vor avea oamenii, dar aveam să vedem, spre surprinderea noastră, că suntem apreciați, atât pentru curaj, cât și pentru prestație”, își amintește profesorul Ciută.
Învățătorul Platon a fost cel care i-a sugerat părinților că băiatul lor poate aspira la mai mult. “Învățătorul l