Catalogul electronic este folosit în prezent în 30 de licee din oraş, cifră de zece ori mai mare decât cea înregistrată în septembrie 2012. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Cluj şi-au propus ca, până în vară, toţi părinţii care au copii la liceu să poată verifica online situaţia şcolară a acestora.
Ramona Hara este un părinte care a ales catalogul electronic fără să stea pe gânduri. "Pentru mine este foarte util pentru că am acces la informaţiile acestea fără să mă deplasez la şcoală să vorbesc cu profesorii. Vedem în timp real absenţele. La fiecare sfârşit de săptămână se actualizează lista", spune aceasta.
Nu toţi elevii se bucură însă de faptul că părinţii lor au acces la catalogul electronic. Unii cred că e un mod de supraveghere excesivă şi că între părinţi şi copii ar trebui să existe încredere, alţii recunosc că nu îi deranjează această noutate, pentru că oricum le transmit părinţilor tot ce au de zis.
"De când avem catalog virtual ei sunt mai responsabili, în sensul că se simt controlaţi şi atunci fiecare notă contează mai mult, fiecare absenţă contează mai mult", a explicat Maria Anghelache, profesor la Colegiul Naţional "George Coşbuc".
"Noi am dori ca până în vară toate cele 61 de licee să aibă sistemul de cataloage online şi să putem trece la şcolile generale", a completat şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, Valentin Cuibus.
Catalogul electronic este facultativ, dar pentru a beneficia de acces la notele şi absenţele copiilor părinţii trebuie să plătească 30 de lei pe an.