Clasa a IX-a trebuie să revină la liceu, întrucât trei ani sunt insuficienţi pentru învăţământul liceal, susţin reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi (FNAP) din învăţământul preuniversitar, ai Consiliului Naţional al Elevilor şi ai Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).
Totodată, aceştia spun că păstrarea clasei a IX-a la învăţământul gimnazial nu este un lucru bun pentru sistem din cauza lipsei infrastructurii şi a resursei umane.
"Încă de la discutarea Legii Educaţiei Naţionale am avut această problemă. Prin clasa a IX-a la gimnaziu se aglomerau foarte mult şcolile. Nu exista infrastructură şi nici resurse umane. Se dădeau peste cap normele didactice şi nu existau laboratoare", a declarat, miercuri, pentru Agerpres, preşedintele FNAP, Mihaela Gună.
Potrivit acesteia, clasa a IX-a la gimnaziu, prevăzută în Legea Educaţiei Naţionale, ar fi limitat copiii din mediul rural doar la nouă clase. Gună a mai spus că şi din punctul de vedere al violenţei păstrarea elevilor de clasa a IX-a la generală ar fi fost nepotrivită.
"Ar fi fost nepotrivit ca un copil de şase ani să înveţe alături de unul de 15 - 16 ani", a precizat Gună.
Totodată, ea a susţinut că trei ani de liceu sunt insuficienţi pentru ca elevul să se pregătească şi să facă performanţă.
"Liceul trebuie să fie de minim patru ani. Încă de la discuţia Legii Educaţiei Naţionale care este în vigoare am susţinut acest lucru", a spus reprezentantul FNMAP.
În ceea ce priveşte evaluarea transdisciplinară, Gună a arătat că încă de la discutarea Legii Educaţiei Naţionale părinţii au avut o obiecţie în acest sens întrucât o reformă nu se începe cu o evaluare.
"În România întâi facem evaluare şi apoi învăţăm. Nu se poate face o evaluare transdisciplinară cât timp disciplinele nu sunt transdisciplinare.