Autorităţile orădene au inaugurat azi un sistem performant de monitorizare video a Oradiei. Conceput să ridice gradul de siguranţă al oraşului şi să uşureze munca poliţiştilor, sistemul a costat 300.000 lei, fiind deservit de 108 camere de supraveghere montate în zonele de risc.
Sistemul va scădea infracţionalitatea iar poliţiştii vor putea interveni imediat, fără să măi bâjbâie pe străzi, iar la final vor avea la dispoziţie înregistrări care să poată fi folosite ca probe..
Administraţia Imobiliară Oradea a predat azi poliţiştilor un sistem unic în România, dotat cu o tehnologie la nivelul anului 2012 şi transmitere de date prin internet. După necesităţi, agentul din dispecerat poate roti camera pentru a monitoriza o zonă, poate focaliza pentru a identifica un subiect şi pate filma inclusiv noaptea. Înregistrările vor fi stocate, pentru a putea fi accesate la nevoie.
Sistemul va fi folosit la supravegherea circulaţiei pentru evitarea ambuteiajelor, la descurajarea vitezomanilor sau hoţilor, la supravegherea chefliilor şi monitorizarea protestatarilor fără a implica jandarmii, a căror prezenţă i-ar putea întărâta, şi multe altele.
În prima etapă de implementare a proiectului au fost achiziţionate 42 de camere video, care au fost montate în zone de interes public: intrările în municipiu, şoseaua de centură, Piaţa Unirii, Teatrul Regina Maria, Podul Densusianu, Podul Sovata şi marile intersecţii din oraş. În cea de-a doua etapă au mai fost montate alte 64 de camere video, Oradea fiind acum supravegheată cu 108 camere de înaltă performanţă.
„Azi am inaugurat dispeceratul prin care încercăm să monitorizăm cu camere video, amplasate în zone fierbinţi a oraşului, ceea ce se întâmplă şi să prevenim orice faptă antisocială ce s-ar putea produce”, a declarat chestorul Liviu Popa, şeful IPJ Bihor.
Statisticile arată că sistemul de monitorizare a în