De îndată ce am intrat în 2013, an cu multe probleme economice de rezolvat, criticii Băncii Naţionale a României s-au dovedit a fi extrem de activi. Şi nu e o simplă întâmplare. Deşi la Davos, în acest an, bancherii nu au mai fost primiţi cu aceeaşi ostilitate de care au avut parte în ceilalţi ani de criză, pe planetă băncile continuă să fie puse la zid.
Zilele trecute, un domn care s-a specializat în analize de risc într-o bancă de afaceri din România şi care deţine o rubrică într-un ziar românesc a fost fascinat de ideile unui coleg de linie, analist într-o mare bancă dintr-o mare ţară din vestul Europei. Idei ce au găsit canale care să le confere circulaţie globală. "Cel mai periculos lucru în ceea ce priveşte actuala conjunctură, scrie bancherul european, este convingerea absolută a bancherilor centrali că pot controla evenimentele." Şi adaugă: "Ei (bancherii centrali - n.a.) sunt ultimii apărători ai iluziilor şi ignoră consecinţele negative pe termen mediu şi lung ale acţiunilor prezente". De aici, de la analistul dintr-o bancă de afaceri din vestul Europei, căruia i se pare că bancherii centrali "plutesc fără ţintă într-o lume a lor", analistul financiar dintr-o bancă românească, într-un comentariu publicat luni, face o voltă prin istorie şi-i adună lângă modelul lui pe Keynes, pe Nietzsche, pe Einstein şi pe Lenin, ca să închidă cercul cu guvernatorul BNR Mugur Isărescu. Plecând de la o afirmaţie ceva mai generală, făcută de guvernatorul BNR într-o conferinţă susţinută la Universitatea "Transilvania" din Braşov, intitulată: "Ce poate şi ce nu poate face o bancă centrală". Prilej ca să acuze BNR de pervertirea monedei. Cu alte cuvinte, schimbarea în rău a monedei, stricarea ei, chiar depravarea.
Sâmburele răului ar fi inflaţia, "singurul lucru pe care băncile centrale îl fac… bine". Fed-ul a pervertit dolarul, dar Banca Naţională a României - es