Curierul Naţional a mers în teritoriu, unde fermierii spun că s-ar putea să avem un an agricol similar celui din 2011
Olteanu, UNPCPR: Dacă vom avea producţiile din 2011, preţurile alimentelor nu vor creşte, dar dacă vom avea producţia de anul trecut, acestea se vor scumpi
"Atât timp cât în România agricultura depinde în prea mare măsură de natură, doar Dumnezeu ştie astăzi cum va fi producţia"
Fermierii spun că anul agricol 2012 nu a fost unul foarte bun comparativ cu 2011, cauza principală fiind seceta, cu toate acestea sunt optimişti pentru 2013. "Nu putem spune că a fost un an agricol dezastruos. Au fost zone în care seceta a fost cruntă, zone în care fermierii au avut mari pierderi şi de aceea cred că încă de pe acum ar trebui să găsim măsuri pentru susţinerea producătorilor agricoli din aceste areale pentru ca acestea să poată fi irigate. 2012 a fost un an agricol în care producţia vegetală, fiind mai mică cu aproximativ 40%, nu a mai putut susţine sectorul zootehnic atât cu cereale, cât şi cu masă furajeră, fapt care a antrenat o creştere a preţurilor cu furajarea animalelor. Zootehnia a furnizat procesatorilor materie primă mai puţină şi mai scumpă. Procesatorii au cumpărat materie primă mai scumpă, au plătit utilităţi mai scumpe, iar piaţa, neputând suporta toate creşterile, a vândut în pierdere", a declarat pentru Curierul Naţional preşedintele Uniunii Naţionale a Patronatelor cu Capital Privat din România (UNPCPR), Costel Olteanu.
El a spus că atât timp cât în România agricultura depinde în prea mare măsură de natură, doar Dumnezeu ştie cum va fi producţia de floarea-soarelui şi porumb din acest an.
Întrebat cum se vor răsfrânge producţiile din acest an în preţul alimentelor, Costel Olteanu a precizat că dacă vom avea producţiile din 2011 preţurile alimentelor nu vor creşte, iar dacă vom avea producţia de anul trecut,