Un profesor de la o universitate sud-coreeană susţine că a descoperit o pălărie care i-a aparţinut regelui Sejon Cel Mare, inventatorul alfabetului fonetic al limbii coreene. Artefactul, găsit în Coreea de Sud, a fost furat în urmă cu jumătate de mileniu, în timpul unei invazii japoneze, scrie agenţia de presă Yonhap.
Dacă descoperirea va fi autentificată, pălăria numită „Ikseongwan” va fi o nouă piatră de temelie în studiul istoriei coreene, scrie Yonhap, argumentând că relicva aparţine începuturilor dinastiei Joseon.
„Aceasta este pălăria Ikseongwan, folosită de regele Sejon. Are pe ea modelul unui dragon cu patru gheare”, a declarat Lee Sang-gyu, profesor de limbă şi literatură coreeană la Universitatea Kyungpook. Dascălul a adăugat că pălăria a fost furată în timpul celor două invazii japoneze din secolul al XVI-lea.
Istoricii spun că în timpul dinastiei Joseon regii purtau acest tip de pălărie când mergeau la muncă.
Profesorul spune că în interiorul pălăriei a găsit şi mai multe pagini despre Hangul - alfabetul fonetic coreean -, care, tradus mot-a-mot, înseamnă „sunete potrivite pentru educaţia poporului”.
Pălăria regelui japonez a ajuns în mâinile profesorului Lee, după ce un colecţionar sud-coreean a cumpărat-o în timpul unei vizite în Japonia.
Sejon Cel Mare a domnit între anii 1418 şi 1450, fiind al patru rege al dinastiei Joseon. Sejon a fost cel de-al treilea fiu al regelui Taejong şi a reginei-consort Min.