Șeful statului, Traian Băsescu, a participat, la Viena, la a cincea ediție a Forumului Global al Alianței Civilizațiilor. Președintele a arătat că este o modă la unii politicieni din Europa ca atunci când există o criză calul de bătaie să fie migranţii. Sursa: RĂZBAN PETRESCU
1 /.
UPDATE ora 13.45: Moderatoarea discuției, jurnalist BBC, l-a prezentat pe președintele Băsescu ca fost primar al Bucureștiului, ales apoi în fruntea statului, și a amintit faptul că a fost căpitan de vas, om al mării, și a glumit pe această temă, adăugând că „președintele a condus cu mână forte navele, fără să aibă parte de accidente pe mare”. În replică, președintele Traian Băsescu i-a spus moderatoarei că o face "secundul" lui.
Este o modă ca atunci când există o criză calul de bătaie în Europa să devină migranții, ca singuri responsabili pentru problemele localnicilor, a spus Băsescu. El a adăugat că problema migrației nu este o noutate în Europa, dar se schimbă în funcție de context. Criza din ultimii ani a aruncat tema migrației într-un registru al extremelor, libertatea de mișcare fiind o temă abordată în acest sens.
Trebuie să se vorbească și despre beneficiile aduse de migrație, pentru că e o sursă de dezvoltare. Acum, migrația trebuie considerată din perspectiva contribuției sale la programul global de dezvoltare.
Există riscul ca migrația să fie transformată într-un risc, în dezbaterile actuale, dar trebuie să vedem și avantajele ei, din perspectivă economică și culturală.
Oamenii sunt principala resursă a unei țări. Cei care părăsesc România o fac pentru condiții de viață mai bune. Migrația e prezentată din ce în ce mai mult ca o amenințare pentru piața muncii și pentru ideintitatea națională - o astfel de abordare ne arată că egoismul lovește în fundamentul unor principii care deveniseră în perioada de prosperitate elemente de afirmație continuă a