Mâine seară, la ora 17.30, la Librăria SOPHIA din București va avea loc lansarea celor două volume din „Enciclopedia religiilor” de Michel Malherbe, un studiu ce-și propune cercetarea fenomenului religios din diverse civilizații, apărut la Editura Nemira
Într-un stil alert, de o remarcabilă precizie, Michel Malherbe se apleacă asupra evoluţiei vieţii religioase din timpuri imemoriale şi până în contemporaneitate. Sectele şi grupările religioase fac obiectul unei analize aprofundate în ambele volume ale lucrării, iar un aspect inedit îl reprezintă studiul religiilor din Africa.
Lucrarea, ce va fi lansată mâine seară în prezența lui Adrian Carabă, Mario Barangea şi Sabin Preda, este publicată în colecția Religio a Editurii Nemira, coordonată de Eduard Florin Tudor.
„Enciclopedia religiilor este un pariu cultural ce suplinește unele lipsuri în cultura română. Oricâte s-ar spune, din motive diverse, în limba română există puține mijloace didactice, pedagogice, științifice care să ofere posibilitatea de informare corectă”, declară coordonatorul.
„Ceea ce aduce nou această lucrare este și o interogație despre viitorul religiilor. Ce pot face acestea pentru om? Care sunt noile provocări? De la talibanizarea unei părți a islamului, la încrâncenarea unui catolicism ce refuză modernitatea, a se vedea vechii catolici, de la noile religii africane, la religiile și credințele asiatice ale liniștirii supreme a spiritului”.
De asemenea, Eduard Florin Tudor vorbește despre farmecul științific și nu numai al lucrării de față, care își propune să ofere răspunsuri la marile interogații ale omenirii: „Cine suntem și de unde venim? Este important că iudaismul își păstrează esența de peste trei milenii, sau că islamul încearcă o reîntoarcere la origini, uitând de vremurile sale de renaștere, de iluminism, de cercetare a eului prin poezia deșertului, a clipei trăit