Dacă eliminăm toate contraindicaţiile pe care le au anticoncepţionalele Diane 35, cele mai controversate în ultimele luni, dar nu numai, rămâne doar o proporţie foarte mică de femei care pot lua fără riscuri pilule contraceptive de orice fel, spun medicii.
Zeci de mii de plângeri au fost depuse până acum în mai multe ţări pentru retragerea de pe piaţă a contraceptivelor de generaţia a treia şi a patra. În Statele Unite ale Americii, în Canada, în Australia, în Elveţia, în Germania şi, mai nou, în Franţa, mai multe femei au lansat acuzaţii către firmele producătoare de pilule contraceptive de nouă generaţie pentru efectele nocive ale acestora asupra sănătăţii.
După mai multe cazuri de deces, de paralizie sau de alte complicaţii la femeile care luau anticoncepţionale de generaţie nouă în Franţa, contraceptivul Diane 35 şi altele din aceeaşi categorie sunt cercetate de autorităţi internaţionale, dar şi de Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDM).
Totuşi, până acum, la Centrul Naţional de Farmacovigilenţă al ANMDM nu a fost înregistrat niciun deces asociat utilizării de „Diane 35“, spun autorităţile.
„Eu am auzit de câteva cazuri de complicaţii chiar letale la care sigur a participat, ca factor agravant, consumul de pilule anticoncepţionale“, mărturiseşte medicul primar ginecolog Cezara Bucur, de la Maternitatea Polizu din Capitală. Doar că nu se fac investigaţii aprofundate atunci când are loc un deces prin infarct sau atac cerebral la o femeie de 35-40 de ani să se vadă care este cauza precisă a formării cheagurilor (trombusuri care se formează în vasele sangvine şi care blochează fluxul sangvin).
De ce sunt periculoase contraceptivele noi
Toate anticoncepţionalele conţin un tip de progesteron şi estrogen, în cantităţi între 20 şi 35 de micrograme. Diferenţa dintre anticoncepţionalele clasi