Vosganian: În 2012, când pierderile totale s-au situat la 47%, conducerea Arpechim a finanţat o serie de investiţii neproductive
"Conform unui contract încheiat în 2010, Oltchim s-a angajat să plătească salariile Arpechim indiferent dacă se munceşte sau nu"
Piperea: Persoanele culpabile sunt cei din conducere, dar şi demnitari, funcţionari de rang înalt
Achiziţia activelor de petrochimie ale Arpechim este principalul motiv pentru care Oltchim este în insolvenţă, cauză agravată de contractul prin care Oltchim s-a angajat să plătească, timp de cinci ani, salariile angajaţilor Arpechim, indiferent dacă societatea funcţiona sau nu.
Declaraţiile aparţin ministrului Economiei, Varujan Vosganian, care a susţinut ieri o conferinţă de presă împreună cu administratorii judiciari ai Oltchim, avocaţii Gheorghe Piperea şi Niculae Bălan.
"Este interesant momentul Arpechim. În 2010, venitul mediu net al unui salariat de la Oltchim era de 1.900 lei, în timp ce la Arpechim era trei mii, trei mii şi ceva de lei. În perioada 2010 - 2012, Arpechim avea cheltuieli salariale de 106 mil. lei şi de retehnologizare de 226 mil. lei. În 2012, atunci când practic pierderile totale s-au situat la 47%, conducerea Arpechim a mai finanţat cu 62 mil. lei o serie de investiţii neproductive. Arpechim este unul dintre principalele motive pentru care Oltchim a ajuns aşa. A doua problemă este necorelarea dintre venituri şi salarii. Strategia de marketing a Oltchim prevedea ea însăşi un asemenea deznodământ", a declarat ieri Vosganian.
Închiderea Oltchim ar costa şi mai mult
Ministrul a explicat că fondul de salarii al Oltchim este în prezent de 154,5 mil. lei salarii, aferente celor 3.317 salariaţi, inclusiv cei 578 de angajaţi ai Arpechim. "Arpechim are 578 salariaţi cu contract de muncă. Conform unui contract încheiat în 2010, Oltchim s-a angaja