Curtea de Apel Suceava a admis, miercuri, cererile Universităţii "Ştefan cel Mare" din Suceava de anulare a ordinului MECTS din 2011 privind încadrarea în categoria universităţilor centrate pe educaţie, dar şi a ordinului din 2012 privind metodologia finanţării învăţământului superior de stat.
Sentinţa de miercuri a Curţii de Apel Suceava nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Potrivit unui comunicat al Universităţii "Ştefan cel Mare" din Suceava (USV), după publicarea Ordinului MECTS din 5 septembrie 2011 privind constatarea rezultatelor clasificării universităţilor, prin care universitatea suceveană a fost încadrată în categoria "universităţilor centrate pe educaţie", instituţia suceveană a intentat un proces de suspendare a acestei hotărâri administrative şi apoi un proces de anulare atât a ordinului respectiv, cât şi a Ordinului MECTS nr. 3998/05.05.2012 privind metodologia de alocare a fondurilor bugetare pentru finanţarea de bază şi finanţarea suplimentară a instituţiilor de învăţământ superior de stat din România pentru anul 2012.
Sursa citată precizează că, după mai bine de un an, universitatea suceveană a obţinut pronunţarea unei sentinţe judecătoreşti "juste pentru învăţământul superior sucevean şi naţional", după ce Curtea de Apel Suceava a admis ambele cereri.
În comunicat se arată că Universitatea "Ştefan cel Mare" din Suceava este deschisă oricărei evaluări şi oricărei competiţii care se realizează pe baze corecte, responsabile şi transparente.
În acest sens, se menţionează că, înainte de apariţia Legii Educaţiei Naţionale, Senatul Universităţii a solicitat evaluarea externă a instituţiei de către Asociaţia Europeană a Universităţilor (AEU), iar raportul de evaluare al comisiei de experţi străini, care a efectuat analiza în două eta