Vicepreşedintele politic al UDMR Laszlo Borbely a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă la Sfântu Gheorghe, că Uniunea va elabora propuneri de modificare a Legii 215 privind administraţia locală pentru a nu mai putea fi interpretat modul de folosire a limbii maghiare în administraţie.
Întrebat despre afirmaţiile făcute de primarul din Miercurea Ciuc, Raduly Robert, privind obligativitatea cunoaşterii limbii maghiare, Borbely a răspuns că, pentru a nu a mai da loc unor interpretări, trebuie clarificată folosirea limbii maghiare în administraţia locală.
"Vedeţi de ce trebuie clarificate aceste lucruri? Ca să nu fie supărat şi amendat nici primarul din Miercurea Ciuc, nici primarul din Sfântu Gheorghe. Ca la noi, la nimeni. De fapt, spiritul legii este că, într-o zonă locuită peste un anumit procent de o populaţie minoritară, este logic ca aceia care sunt în legătură cu publicul să înţeleagă cât de cât limba maghiară. Şi arhitectul şef are orar cu publicul", a spus vicepreşedintele politic al UDMR.
Borbely a afirmat că ceea ce a vrut să spună primarul Raduly Robert în principiu este corect, adică într-o zonă locuită preponderent de maghiari, precum Miercurea Ciuc, este normal ca peste tot să fie şi angajaţi care cunosc limba maghiară.
"Se interpretează în fel şi chip legea şi nu este bine", a afirmat liderul UDMR.
El a mai spus că, în prezent, Legea 215 prevede că în zonele în care trăieşte o minoritate maghiară numeroasă este obligatoriu ca în administraţia publică locală, la compartimente de relaţii publice, să fie angajaţi care cunosc şi limba maghiară.
"Aici e discuţia şi disputa şi trebuie clarificată, altfel nu se poate. De fapt, spiritul acestei legi nu funcţionează la unii şi atunci vom veni cu o propunere legislativă ca să fie mai clară. Dacă nu clarificăm aceste probleme ori conform bunului simţ, ori în spirit