Michelle Obama a intrat deja în campanie electorală. Încă nu mi-e clar pentru ce post va candida atunci cînd, asemeni lui Hillary Clinton, își va lua destinul în propriile mîini. Dar cînd prezinți Oscarul pentru cel mai bun film al anului (prin intermediul unui duplex demn de cel mai propagandistic episod din The West Wing), alături de simpatizantul Jack Nicholson („I even voted for Dukakis, the true test of a Democrat“), e limpede că ai planuri mai mari decît un block - buster de dinainte de criză.
Cine știe, poate că președintele Obama – căruia democratul Steven Spielberg i-a fabricat deja o apologie aboliționistă pe nume Lincoln – are de gînd să înființeze Ministerul Cinematografiei. Sau postul de guvernator al Holly wood-ului. Prima Doamnă e eligibilă pentru ambele funcții, cu condiția să se îmbrace regulamentar de la Prada (cum a făcut-o Anne Hathaway duminică seară), Oscar de la Renta (cazul actriței Amy Adams) sau Armani Privé (cum foarte inspirat a decis Jessica Chastain, agentul CIA care-l vînează pe Osama bin Laden în Zero Dark Thirty). Adevărul e că la Hollywood o rochițică neagră cu bulinuțe ieftine – cum a purtat Michelle Obama în 2011 la The Today Show, spre a demonstra națiunii că empatizează cu criza mondială – nu-l mai poate impresiona nici măcar pe mexicanul care se ocupă cu strînsul rahaților lui Jinxy. Jinxy fiind, după cum probabil ați ghicit, potaia pufoasă a Evei Longoria.
Dar să revin, totuși, la premiile în sine, care nu au fost total viciate de acest episod politic demn de filmografia lui Ed Wood. Iar vestea bună e că, la pachet cu tradiționalele bullshit-uri hollywoodiene (Oscarul acordat animației Brave, momentul muzical susținut de actorii din Les Misérables etc.) sau cu premianții meritorii, dar perfect previzibili (Daniel Day-Lewis, Anne Hathaway, Michael Haneke, Quentin Tarantino, Adele, Argo și epopeea cu suricate Li