Holocaustul şi România. Academia Română se disociază de afirmaţiile profesorului Vladimir Iliescu, după reacţiile virulente ale mai multor organizaţii, printre care şi Asociaţia Culturală Mondială a Evreilor Originari din România.
“Academia Română se disociază total de afirmaţiile domnului Vladimir Iliescu, pe care le respinge categoric, şi îşi exprimă regretul că acestea au fost făcute în spaţiul său”, se arată într-un comunicat al Academiei Române. “Întâlnirea nu comporta o dezbatere. Discursurile s-au referit la noile apariţii. Conţinutul intervenţiei domnului Vladimir Iliescu nu avea legătură cu tematica întâlnirii şi a fost total neprevăzut”, arată sursa citată. Academia Română precizează că la eveniment au luat cuvântul 11 persoane, printre care ultimul vorbitor a fost prof. Vladimir Iliescu de la Universitatea din Aachen – Germania.
Într-un discurs susţinut în Aula Academiei Române pe 14 februarie, la lansarea Enciclopediei Regimului Comunist din România de istoricul Vladimir Iliescu, acesta a afirmat că “în România au fost persecuţii împotriva evreilor, 20.000 de evrei au murit, dar asta nu este Holocaust“. De asemenea, profesorul Vladimir Iliescu a explicat pentru ZiaristiOnline.ro: “In Romania au avut loc persecutii impotriva evreilor, cu cifrele cele mai mari de aproximativ 100 sau 120.000 de evrei din Basarabia si Bucovina dar nu a avut loc un holocaust. Fiindca in Regat evreii au trait, si chiar si fara stea, cand l-a rugat Filderman (presedintele Uniunii Evreilor din Romania) pe Antonescu, deci ei au dus o viata aproape normala, iar din cei deportati in Transnistria multi s-au intors (printre care si Wilhelm Filderman), prin urmare nu poate fi vorba de holocaust. Holocaust a fost doar in Germania si Ungaria, care i-au trimis (pe evrei) la Auschwitz…”, spune istoricul Vladimir Iliescu, afirmand si ca a propus in plenul Academiei Romane inf