Mai mult de o treime dintre beneficiarii fondurilor nerambursabile UE provin din Dolj. Ei trebuie să demonstreze că au îndeplinit criteriile asumate, pentru a primi a doua tranşă din bani - 40% din valoarea fondurilor acordate.
Circa 1.400 de tineri fermieri din Regiunea Sud-Vest Oltenia, care au beneficiat de finanţări nerambursabile din partea UE prin Măsura 112 - „Instalarea Tinerilor Fermieri“ - a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), trebuie să facă dovada că au îndeplinit obligaţiile asumate prin contractul de finanţare pentru a primi a doua tranşă de bani. Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) a anunţat recent că a doua tranşă de plată, în cuantum de 40% din valoarea sprijinului pentru instalare, va fi acordată după verificarea acţiunilor prevăzute în planul de afaceri. În Oltenia, pe Măsura 112 au fost depuse 1.417 cereri de finanţare. Cele mai multe solicitări au fost în Dolj - 505, urmat de Olt - 307, Mehedinţi - 270, Gorj - 206 şi Vâlcea - 69. APDRP avertizează că beneficiarii care nu mai îndeplinesc obligaţiile asumate prin contractul de finanţare şi criteriile de eligibilitate riscă să returneze integral banii primiţi, la care se adaugă dobânzile legale aferente.
Conform contractului de finanţare, unul dintre criteriile de eligibilitate asumate de beneficiari prevede ca, în maximum trei ani de la acordarea spijinului, beneficiarul să urmeze un curs de formare profesională prin Măsura 111 - „Formare profesională, informare şi difuzare de cunoştinţe“, în cel puţin unul dintre domeniile: managementul exploataţiei agricole, contabilitatea fermei, protecţia mediului, agricultură ecologică etc. În consecinţă, în momentul solicitării ultimei tranşe de plată, beneficiari trebuie să facă dovada că au absolvit cursurile respective.
Altă condiţie de eligibilitate asumată prin acceptarea finanţării nerambursa