Angajatii din cladirile de birouri din Bucuresti plaseaza in topul celor mai apreciate conditii de lucru lumina naturala si climatizarea, precum si calitatea spatiului personal si spatiile de recreere, potrivit unui studiu realizat de GfK Romania la solicitarea Immpuls.
Cercetarea indica faptul ca angajatii sunt cel mai nemultumiti de timpul de asteptare la lift si ca isi doresc mai multa intimitate la birou.
Immpuls, companie specializata in consultanta, proiectare si project management in real estate, subliniaza faptul ca imbunatatirea mediului de munca poate conduce la cresterea productivitatii angajatilor, o retentie mai buna si reducerea ratei absenteismului de la serviciu.
“Multe cladiri sunt construite dupa concepte care nu pun valoare pe lumina naturala si calitatea spatiului. Birourile open space inghesuite, lipsite de lumina si galagioase sunt foarte frecvente in piata. Desi exista studii care dovedesc ca lumina naturala, izolarea fonica si calitatea aerului au un aport semnificativ in performanta angajatilor, atat dezvoltatorii, cat si chiriasii ignora deseori aceste aspecte”, spune Tudor Popp, managing partner Immpuls.
Respondentii sondajului au acordat cele mai mari punctaje de importanta pentru lumina naturala(95%), mentinerea temperaturii si umiditatii aerului (94%) si cele mai mici scoruri pentru spatiile de depozitare (63%) si calitatea salilor de sedinta.
De asemenea, acestia au mentionat pozitia cladirii (zona, infrastructura, transport public) ca elementul fata de care manifesta cea mai mare satisfactie (77%).
In corelatie cu elementele cele mai valorizate de catre angajati, in topul conditiilor de lucru care trebuie imbunatatite se afla climatizarea (44%), intimitatea/conditiile de zgomot (40%), iluminarea (33%), dar si ergonomia scaunelor (33%).
Studi