Ieri, magistraţii Tribunalului au decis soarta mai multor afacerişti acuzaţi de evaziune fiscală şi spălare de bani. Ancheta DIICOT a pornit de la o sesizare a Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, vizând activitatea firmelor Nuno Complex Moţca, administrată de Elena Nunucă, şi Silcotub Hârlău, în spatele căreia era Ioana Stănescu.
În decembrie 2004, pentru a putea beneficia de deduceri sau chiar restituiri de TVA, Nunucă, sub pretextul că doreşte să facă o staţie de carburanţi la Moţca, i-a propus lui Stănescu să emită facturi false, prin care se atesta vânzarea de materii prime. Potrivit procurorilor, Cornelia Iftimie, contabila firmei din Moţca, a întocmit în fals note de intrare-recepţie pentru marfă de 1,16 milioane de lei. În acest fel, Nuno Complex a beneficiat ilegal de deduceri de TVA de 180.000 de lei.
Pentru a disimula operaţiunile necurate, banii era plimbaţi prin bănci. Nora Ioanei, Maria Stănescu, şi sora Racovina retrăgeau banii din cont şi îi predau lui Nunucă. ONPCSB a socotit că suma spălată astfel se ridică la 213.490 de lei. În 2006, pentru a scăpa de necazuri penale, Elena şi Constantin Nunucă au cesionat firma unui constănţean.
În 2008, când finanţiştii au venit în control la Ioana Stănescu, aceasta a refuzat să le arate evidenţele contabile. Lucru uşor de înţeles, având în vedere că, în baza celor 34 de facturi false, ea ar fi datorat statului 157.761 de lei impozit pe profit, dar şi TVA de 185.342 lei.
Ieri, Elena şi Constantin Nunucă au fost condamnaţi la câte trei ani de închisoare, Maria şi Ioana Stănescu - la câte patru ani, Cornelia Iftimie - la trei ani şi şase luni, iar Racovina Stănescu - la trei ani cu suspendare. În plus, afaceriştii trebuie să plătească despăgubiri de 201.000 lei.
sursa evenimentul de iasi
Ieri, magistraţii Tribunalului au decis