Proiectele europene din domeniul educaţional permit astăzi şi elevilor din Valea Jiului să experimenteze, prin schimbul de experienţă, modul în care se face instruirea liceenilor din alte ţări. În reportajul nostru vă prezentăm un exemplu concret: experienţa elevilor de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Petroşani care au ajuns la un liceu din Belluna (Italia), în cadrul proiectului „Vivere insieme”, demarat în colaborare cu Institutul „Giustina Renier”.
8 zile de schimb de experienţă
Duminică seara, cei 12 elevi, alături de doi profesori însoţitori, se întorceau dintr-o experienţă inedită de 8 zile, în Italia, la un liceu din Belluna. Ajunseseră cu avionul la aeroport şi până acasă, la Petroşani, au venit cu trenul. Când au urcat în tren a fost prima dată când şi-au dat seama de prima diferenţă dintre Italia şi România. Sistemul de transport, greoi şi murdar la noi, la ei - avansat, precis şi curat. Zilele următoare aveau să-şi dea seama mai exact de multitudinea de diferenţe dintre cele două lumi.
Petroşenenii plecaseră la 17 februarie şi timp de 8 zile nu au avut altceva de făcut decât de a experimenta cu uimire toţi paşii din programul la care luau parte. Doar când au ajuns acasă au avut timp să disece şi să analizeze cum se face la noi şcoală, şi cum se face la ei. Am stat de vorbă cu cei doi profesori şi cu elevii care au participat la acest proiect. Abia după o oră de povestiri în cascadă şi-au mai tras sufletul, epuizând parţial subiectul.
„Acum mă gândesc, ce impresie or fi avut ei când au ajuns la noi”
Anul trecut, în septembrie, 12 elevi din Italia au venit la Petroşani, pentru a începe, în cadrul proiectului, schimbul de experienţă. Era prima săptămână de şcoală. Prin urmare, prea multe de observat la cursuri nu au prea avut. Italienii veniseră mai repede cu o săptămână decât era program