Sancţiunile aplicate Iranului din cauza programului său de îmbogăţire a uraniului au paralizat economia ţării, care a înregistrat anul trecut o scădere de 1,4 la sută, din cauza unei prăbuşiri a exporturilor de petrol, conform unui raport al guvernului american publicat marţi, relatează AFP.
"Combinaţia de sancţiuni americane şi internaţionale în domeniile comercial şi financiar a avut un efect negativ asupra economiei iraniene şi a perspectivelor sale viitoare", conchide raportul elaborat de către un organism de audit al Congresului american însărcinat cu controlul asupra conturilor publice (GAO).
Acest studiu apare în în contextul în care marile puteri din cadrul grupului 5+1 (cei cinci membri ai Consiliului de Securitate al ONU - Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi China - plus Germania) şi Iranul a purtat marţi, în Kazakhstan, prima zi de negocieri cu privire la programul nuclear iranian. Discuţiile continuă miercuri.
Iranul se află sub incidenţa unor sancţiuni care vizează să determine regimul lui Mahmud Ahmadinejad să renunţe la programul său nuclear. Teheranul refuză să întrerupă activităţile de îmbogăţire a uraniului, dând asigurări că este vorba despre un program nuclear civil.
După o consolidare a sancţiunilor, în urmă cu trei ani, "exporturile de petrol iranian au scăzut cu 18 la sută între 2010 şi 2012 în timp ce cele ale unor state comparabile au crescut cu 50 la sută", notează GAO.
Capacitatea Iranului de a vinde petrol în străinătate a fost redusă puternic, la fel ca şi accesul său la numeroase bănci şi instituţii financiare.
Moneda sa s-a depreciat puternic, crescând inflaţia în ţară până la 27 la sută la sfârşitul lui 2012, potrivit studiului. Rata şomajului ar urma să oscileze între 15 la sută şi 16,6 la sută în următorii ani.
Bazându-se între altele de datele furnizate de Fondul Monetar In