Ionuț Popa și Ovidiu Păcurariu au continuat serile desfășurate sub genericul Cafeneaua Fotbalistică abordând un subiect de suflet – aparițiile pe gazon ale fotbaliștilor de odinioară. Mai exact, old-boys. Iar invitații săptămânii au fost Gheorghe Vaczi și Ionel Costin, cei doi conducători ai Old-boys Club UTA, însoțiți de Gabor Biro și Emanoil Gherghel.
Vaczi a oferit câteva amintiri de preț legate de tatăl său, internațional, campion cu UTA și cu ICO Oradea, figură marcantă a anilor 1950, pe care le vom prezenta pe larg în curând. Apoi i-a cedat cuvântul lui Costin, care a vorbit despre actualitate, trecut – prezent – viitor la Old-boys Club UTA. Și cum vechii fotbaliști arădeni fac eforturi susținute să păstreze spiritul alb-roșu, cu scopul declarat de a continua să slujească clubul-fanion al orașului, se cuvine să facem o sinteză a celor discutate.
„Un sondaj din anii 1970 îi întreba pe arădeni ce înseamnă UTA. Cam 80 la sută s-au referit la echipa de fotbal, deși lucrau vreo 10,000 de arădeni în fabrică”, a amintit Costin, făcând un scurt istoric al întâlnirilor de old-boys din oraș. Începe cu 1909, când Clubul Atletic Arad sărbătorea un deceniu de existență și îi rechema pe combatanții de la debut. Alt episod e consemnat când AMEFA a celebrat 55 de ani, iar pe gazon au apărut titani ai vremurilor de altădată, ca Albu, Dobra, Auer, Perneki, Czinczer contra lui Bindea sau Kotormany. La 75 de ani de viaţă, Gloria Arad i-a avut pe Dobra, Henegar, Cuedan sau Lupaș împotriva unei echipe din Zrenjanin.
Stăm la „kilometrul zero”
Costin e alături de Vaczi de 12 ani, timp în care marile victorii ale trecutului au fost permanent amintite. „Din păcate, am pierdut o generație de mari fotbaliști, începând cu Marki și terminând cu Coco Dumtirescu. Aici intră Petschovsky, Mercea, Vaczi I, Reinhardt, Stibinger, Vass, Bonyhadi și mulți alții pentru