Vaticanul a trăit o zi istorică joi, când, pentru prima dată după şapte secole, un papă, şi anume Benedict al XVI-lea, a coborît pe când se află în viaţă, în mod voit, de pe tronul Sfântului Petru.
Papa s-a retras fără ceremonie
Benedict al XVI-lea este primul papă care a demisionat în ultimele şapte secole, un gest salutat în întreaga lume ca novator şi curajos, după ce a petrecut opt ani de pontificat apărând credinţa catolică în contextul unei crize fără precedent a Bisericii. Epuizat odată cu apropierea împlinirii vârstei de 86 de ani, uzat de intrigi şi scandaluri în Biserică, acest Papă, perceput ca un conservator intransigent ce privilegiază relaţia dintre credinţă şi raţiune, a cedat puterea şi privilegiile. El s-a retras pur şi simplu, joi, fără vreo ceremonie, lăsând o Biserică de aproximativ un miliard şi jumătate de credincioşi stupefiaţi. Decizia sa a fost salutată ca una modernă, schimbând conturul şi regulile Bisericii. De-acum, pontificatele prea lungi pot fi scurtate, în contextul în care anterior numai moartea putea să pună capăt domniei vicarului lui Dumnezeu pe pământ. Alţi catolici percep acest lucru ca pe o desacralizare traumatizantă. Această demisie, anunţată în latină pe 11 februarie cardinalilor, a reevaluat brusc un om foarte prost notat de presă încă de la alegerea sa, în 2005, în locul popularului Ioan Paul al II-lea.
Benedict al XVI-lea a făcut curăţenie, în cei opt ani de pontificat, în diocezele afectate de scandaluri sexuale şi corupţie cum nu a făcut niciun alt papă înaintea sa, apreciază unii vaticanişti la momentul plecării Papei german. Benedict al XVI-lea lasă succesorului său o Biserică Catolică cu “ape agitate”, într-o lume în plină schimbare, marcată de secularizare şi mutaţii profunde la nivelul societăţii.
Un ultim salut pentru mulţime
Ziua de joi a fost una încărcată simbolic pentru ac