Proiectul de lege ar putea intra în vigoare de la 1 iulie şi vrea să corecteze asimetriile schemelor de sprijin. Miza este uriaşă: proiecte de sute de milioane de euro.
Ultima formă a proiectului de lege prin care să fie reduse schemele de sprijin pentru energia verde, văzut ieri de Ziarul Financiar, prevede o reducere de la două certificate verzi la eoliene la 1 sau 1,5, de la 3 certificate la 1,4 pentru microhidrocentrale, de la 6 la 3,5 pentru centrale fotovoltaice şi de la 2 certificate la 1,6 pentru biomasă.
De asemenea, proiectul prevede ca nivelul maxim acceptat pe piaţa de tranzacţionare a certificatelor verzi să fie 30 euro/MW, faţă de 55 euro/ MW în prezent şi păstrarea minimului garantat la 27 euro/MW. În plus, se va introduce o limitare la nivel naţional a nivelului maxim de megawaţi produşi din energie verde la 3.500 MW.
O altă deosebire faţă de situaţia din prezent este că se va cere o garanţie financiară pentru proiecte. Noua schemă ar urma să intre în vigoare de la 1 iulie.
Proiectul prevede, în forma actuală, că nu se aplică retroactiv, dar cel mai probabil limita de preţ pentru certificatele verzi se va aplica şi pentru proiectele deja începute. Miza este uriaşă pentru că sunt investiţii de sute de milioane de euro în acest sector al energiei verzi atât în funcţiune, cât şi în derulare. Consultanţi, bancheri, avocaţi sunt foarte interesaţi de aceste limite, pe lângă companiile de energie propriu-zise. Oficialul Ministerului Economiei Alexandru Săndulescu, prezent ieri în prima zi a ZF Power Summit '13, a spus că în acest moment încă se lucrează la proiect, dar a dat un mesaj clar că este nevoie de o ajustare a schemei de sprijin.
"Noi observăm o anumită asimetrie între interesul investitorilor în regenerabile şi interesul investitorilor în alte surse de energie. Din păcate, sunt companii care în ţările lor sunt ma