Un număr de 600 dintre foştii angajaţi de la fabrica Nokia din Jucu, închisă în 2011, şi-au găsit de lucru printr-un program pe fonduri europene. Proiectul, în valoare de 4,2 milioane de euro, este derulat prin Agenţia de Ocupare a Forţei de Muncă.
Reprezentanţii AJOFM au prezentat astăzi primele rezultate, după derularea unei părţi din programul finanţat de Fondul european de ajustare la globalizare. Prezent la Cluj, ministrul pentru dialog social, Doina Pană, a atras atenţia că fondul putea fi accesat încă din ianurie 2007.
"Până în 2010 România nu a emis nicio cerere în acest sens", a spus Pană. "Deşi spre deosebire de Fondul Social European, ce investeşte în activităţi care au obiective strategice pe termen lung, acest fond european e destinat punctual pentru situaţiile unde oamenii care din motive de globalizare ajung fără loc de muncă".
Prin programul "Tranziţia de la job la Smart Job" şi-au găsit de lucru 600 din cei 1.400 de clujeni disponibilizaţi de la fabrica Nokia. "Suntem în acest moment la un grad de ocupare de 43%", spune directorul AJOFM Cluj, Daniel Don.
O parte dintre disponibilizaţi au ajuns la fabricile De Longhi si Emerson, iar alţii şi-au schimbat în totalitate ocupaţia. Unele femei lucrază ca infirmiere la Spitalul de Urgenţă din Cluj, iar localnici din Jucu şi-au început propriile afaceri în agricultură. "Le-am găsit alte aptitudini şi alte deprinderi, şi parfalel am mers cu identificarea de locuri de muncă la agenţi economici", a mai spus Don.
Şeful institutului portughez pentru ocuparea forţei de muncă a prezentat proiecte similare derulate în ţara sa. "Am avut două eşecuri şi două proiecte de succes", a spus Matos Costa. "La început a fost foarte greu să dezvoltăm programe deoarece regulile nu erau clare".
Programul pentru foştii angajaţi Nokia mai durează 10 luni. Valoarea proiectului este de 4,2 milioan