Cei care îşi doresc să facă jurnalism civic trebuie să facă diferenţa între interesul public şi viaţa privată a celui pe care îl au în vizor.
În vremuri când picii de la grădiniţă îi cer lui Moş Crăciun să le pună sub brad un telefon mobil cît mai performant, nu ne mai putem lipsi de portabile, chiar dacă încercăm să luptam cu dependenţa de aceste ustensile. Luptă fără şanse, trebuie să recunoaştem. Doar de vom urma vechea înţelepciune care ne recomandă să transformăm inamicul, cronofag, în prieten.
Cei care cred că telefonul este doar pentru corespondenţă, cu uşurinţă ar putea fi contrazişi de reporterii civici, care au transformat telefonul mobil, metaforic vorbind, în ochii şi gura lor.
Reporterii civici sunt, de fapt, simpli cetăţeni cu un spirit de observaţie bine dezvoltat şi care deseori folosesc telefoanele mobile pentru a semnala anumite probleme sau, din contra, lucruri care i-au impresionat.
Larry DePrimo la New York x Larry DePrimo la New York Anul trecut, de exemplu, poliţistul Lawrence DePrimo, din New York, a devenit celebru după ce un turist l-a fotografiat în timp ce îi oferea o pereche de pantofi unui boschetar desculţ, care îngheţa de frig.
„Spre surprinderea mea nu ştiam că sunt fotografiat, pentru că nu am văzut pe nimeni făcând poze. Pur şi simplu am cumpărat o pereche de pantofi şi ciorapi şi i-am oferit acelui domn”, explica mai târziu Lawrence DePrimo.
Poza publicată pe internet a făcut înconjurul lumii, iar poliţistul a fost decorat pentru gestul său.
Bart Childs, trainer în noi tipuri de media, a instruit săptămâna trecută un grup de tineri activişti şi bloggeri cum pot folosi telefoanele mobile pentru a atrage atenţia autorităţilor asupra problemelor importante, din punctul lor de vedere. Jurnalismul civic, e de părere Bart Childs, poate fi n