CNA interzice ca, în relatările despre accidente de la posturile TV şi radio, să mai fie prezentate indicii care ar putea duce la identificarea victimelor, potrivit unui proiect de Decizie de modificare şi completare a Codului audiovizualului, adoptat joi.
PLUS: Anunţul pe care îl aşteptau toţi şoferii din România. Ziua în care nu mai ai nevoie de rovinietă
PLUS: DOLIU ÎN SERIALUL DALLAS. S-a stins din viaţă o stea a filmului american. Cu moartea sa, apune o eră
Potrivit proiectului de Decizie, "radiodifuzorii se vor asigura în relatările despre accidente să nu fie difuzat niciun indiciu care ar putea duce la identificarea victimelor, cu excepţia situaţiei în care există acordul acestora sau al familiei sau când prevalează un interes public justificat".
Proiectul mai prevede că, "în cazul accidentelor, în special cele cu consecinţe juridice, informaţia difuzată trebuie: a) să fie obiectivă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă, în raport cu toate persoanele implicate în accident; b) să respecte principiul prezumpţiei de nevinovăţie; c) să fie completă, urmărindu-se finalitatea demersului juridic".
Preşedintele CNA, Laura Georgescu, a spus că aceste prevederi pornesc de la "realitatea clară". Ea a spus că au fost situaţii în care unii radiodifuzori au difuzat imagini inclusiv cu numărul de înmatriculare al unor maşini implicate în accidente, fapt care putea duce la identificarea persoanelor implicate în respectivele accidente.
Laura Georgescu a mai spus că, prin aceste prevederi, se încearcă "descurajarea" unor astfel de practici.
Şi Narcisa Iorga, membru al CNA, a avut o poziţie similară, spunând că nu este normal ca familiile victimelor unor accidente să afle de la televizor despre accidentele în care acestea au fost implicate.
Ea a insistat ca în textul deciziei să se facă re