Papa Benedict al XVI-lea îşi încheie joi Pontificatul. La ora 21, ora României, scaunul papal va deveni vacant şi va începe o perioadă de tranziţie până la alegerea succesorului.
Regulile care stabilesc când se reuneşte Conclavul, în cadrul căruia va fi desemnat noul Suveran Pontif au fost modificate de Papa Benedict al XVI-lea, săptămâna aceasta. În urma modificărilor, cardinalii se vor putea reuni mai devreme, pentru a-l alege mai repede pe noul Papă.
Iniţial, înalţii prelaţi de la Vatican au anunţat că reuniunea cardinalilor în Conclav va începe cel mai devreme pe 15 martie, aşa cum prevedeau regulile în cetatea Sfântului Scaun. Papa Benedict al XVI-lea a modificat însă Constituţia apostolică, ceea ce permite Conclavului să se reunească mai devreme. Cel mai probabil, acesta se va desfăşura săptămâna viitoare.
Eşecul desemnării unui Papă este anunţat oamenilor prin fumul negru care iese pe coşul de la Vatican. O dată ce noul Suveran Pontif este ales, pe acelaşi coş iese fum alb, pentru ca toţi catolicii din lume să ştie că au un nou Papă.
Unele voci din interiorul Bisericii Catolice nu au privit cu ochi buni decizia Papei. Şeful Bisericii Catolice din Australia, care va participa la Conclavul de alegere a unui nou Papă l-a criticat în mod dur pe Benedict, reproşându-i o renunţare care "destabilizează" şi incapacitatea de a realiza unitatea catolicilor.
Vaticanul îşi doreşte ca noul Suveran Pontif să fie ales cât mai repede, pentru a avea timp să se pregătească pentru slujba de Paşte, care anul acesta este celebrat pe 31 martie.
Papa Benedict al XVI-lea îşi încheie joi Pontificatul. La ora 21, ora României, scaunul papal va deveni vacant şi va începe o perioadă de tranziţie până la alegerea succesorului.
Regulile care stabilesc când se reuneşte Conclavul, în cadrul căruia va fi desemnat noul Suveran Pontif au fost modi