România are cea mai ieftină benzină din Uniunea Europeană, arată statisticile publicate pe data de 11.02.2013 de către Comisia Europeană. Dar cât mai contează acest lucru dacă preţul mic este raportat la rândul său la unele dintre cele mai mici venituri pe cap de locuitor?
Un studiu recent realizat de Bloomberg face o selecţie de 60 de ţări pe care le ordonează în funcţie de preţul pe galonul de benzină şi de aşa-numitul indicator "suferinţă la pompă" care practic măsoară cât la sută din venitul mediu zilnic al unui locuitor din ţările analizate se duce pentru a cumpăra acel galon de carburant. În medie, un galon este echivalentul a 4,5 litri.
În acest clasament lucrurile nu mai stau la fel de bine pentru România, ţara cu cel mai ieftin litru de benzină din Europa, potrivit statisticilor disponibile.
Astfel, piaţa locală este a opta la nivel global în ceea ce priveşte "suferinţa la pompă" pentru că aproape 7% din tot ceea ce câştigă în medie un român într-o zi este necesar pentru a cumpăra un litru de benzină.
Dacă se ia în considerare faptul că un plin este format din circa 55 de litri de benzină, rezultă că un român ar trebui să muncească 4 zile la rând, fără a mai cheltui pe nimic altceva, pentru a şi-l permite. Asta chiar şi în contextul în care România îşi asigură din producţia internă circa 40% din necesarul intern de petrol.
Datele prezentate de Bloomberg arată că în medie un litru de benzină costă circa 1,5 dolari, în timp ce venitul mediu zilnic al unui român este de 22 de dolari.
Astfel, din ceea ce câştigă într-o zi un român nu-şi permite nici măcar 15 litri de benzină. Ultimele preţuri publicate de Petrom arată că un litru de benzină costă acum circa 6,1 lei, ceea ce înseamnă 1,85 de dolari.
Bulgaria trece printr-o "dramă" şi mai mare când vine vorba de preţul carburanţilor pentru că aic