Reprezentanţii Parlamentului European au ajuns miercuri seară la un acord cu cei ai statelor membre. Bonusurile acordate bancherilor vor putea fi cât maximum echivalentul salariului pe un an sau dublul său, însă doar cu acordul majorităţii acţionarilor.
Prevederea ar urma să se aplice atât celor care lucrează pentru băncile din Europa şi subsidiarele lor din străinătate, cât şi celor care lucrează pentru bănci străine pe teritoriul Europei. Prevederea privind plafonarea beneficiilor bancherilor este doar un capitol dintr-un acord mai amplu, care cere băncilor să desfăşoare o activitate mai transparentă, dar şi să pună deoparte mai multre fonduri de rezervă.
Acest acord era necesar, pentru a avea o reglementare eficace a lumii financiare, după criza financiară şi toate scandalurile legate de sistemul bancar, apreciază la RFI analistul financiar Daniel Dăianu. "Am asistat în ultimele două decenii la o deraiere a intermedierii financiare de la bune practici. S-a abuzat de derivate şi s-au creat riscuri sistemice mari", mai spune fostul europarlamentar.
Când intră în vigoare plafonarea bonusurilor?
Acordul ar putea intra în vigoare chiar de la începutul anului viitor. El trebuie să primească votul Parlamentului European şi apoi să fie aprobat de statele membre. E nevoie doar de majoritate, nu de unanimitate. Acordul european vine cu câteva zile înainte ca elveţienii să voteze duminică, în cadrul unui referendum, dacă să plafoneze salariile şi bonusurile directorilor de companii. Dacă vor avea succes, cele două iniţiative ar reprezenta cea mai mare intervenţie asupra modului în care băncile şi corporaţiile îşi recompensează angajaţii, notează Wall Street Journal.
Atât Marea Britanie, cât şi lobby-ul bancar s-au împotrivit acestui acord, argumentând că plafonarea ar afecta abilitatea companiilor şi băncilor de a angaja personal