Taţii care refuză să intre în concediul de paternitate în luna a 12-a vor pierde indemnizaţia. Decizia se aplică în urma unei directive europene, spun autorităţile statului.
Tatăl trebuie să îşi întocmească dosarul, aşa cum l-a întocmit şi mama cu 11 luni înainte, în care să ne aducă dovada veniturilor sale pe ultimele 12 luni, înainte de naşterea copilului. Tatăl intră în creşterea copilului o lună de zile şi primeşte indemnizatia pentru creşterea copilului, conform veniturilor sale pe ultimele 12 luni de zile, a declarat directorul Ageniţiei de prestaţii sociale, Adrian Toader.
În cazul în care tatăl refuză, familia pierde indemnizaţia pe luna respectivă.
Mamele apreciază intenţia Uniunii Europene de a-i da şi tatălui ocazia să petreacă timp cu bebeluşul, însă spun că în România birocraţia va încurca totul. Dacă pentu o mamă care intră în concediu timp de 12 luni sau 24 de luni are sens să treacă prin toată această birocraţie, nu ştiu cât sens şi dacă este posibil ca un tată să poată să treacă prin această birocraţie, doar pentru o lună de concediu, a declarat Ana Măiţă de la Asociaţia Mame pentru Mame.
De asemenea, mamele de gemeni ori tripleţi spun că directiva ar fi trebuit să ţină cont de faptul că în astfel de cazuri, un singur părinte nu poate face faţă.
Normele se aplică în cazul nou-născuţilor veniţi pe lume după 1 martie 2012.
Sursa: RTV.net
Taţii care refuză să intre în concediul de paternitate în luna a 12-a vor pierde indemnizaţia. Decizia se aplică în urma unei directive europene, spun autorităţile statului.
Tatăl trebuie să îşi întocmească dosarul, aşa cum l-a întocmit şi mama cu 11 luni înainte, în care să ne aducă dovada veniturilor sale pe ultimele 12 luni, înainte de naşterea copilului. Tatăl intră în creşterea copilului o lună de zile şi primeşte indemnizatia pentru creşterea copilului, conform venitur