Ultima zi la Vatican a Papei Benedict al XVI-lea. Nicio ceremonie publică nu a fost organizată joi, în ultima zi de pontificat a celui care a stat aproape 8 ani pe scaunul Sfântului Petru. Benedict se va retrage la Castel Gandolfo, reşedinţa de vară a suveranilor pontifi.
După această demisie care a surprins pe toată lumea şi care nu s-a mai produs de mai bine de şase secole, vor avea loc o serie de etape până la "intronizarea" noului Suveran Pontif.
Din momentul în care intră în vigoare demisia lui Benedict al XVI-lea - 21 ora Romaniei - se intră în ceea ce se numeste perioada de "sede vacante" - adică de mandat vacant. Odată cu demisia Papei iau sfârsit şi toate funcţiile şefilor de dicastere, adică de ministere ale Vaticanului. Cum Vaticanul, ca orice alt stat, nu poate rămâne neguvernat, intră în funcţie un aşa-zis "camerlengo", un patron interimar al bisericii, în persoana actualului număr doi de la Vatican, cardinalul secretar de stat Tarcisio Bertone.
Pentru a evita orice fals în acte de acum li până la alegerea noului Suveran Pontif, inelul papal, cel care serveşte la sigilarea dcumentelor, va fi distrus cu un ciocan de argint de cardinalul Bertone la prima reuniune a cardinalilor, după retragerea lui Benedict. Vineri, întâi martie, decanul colegiului de cardinali, Angelo Sodano, trimite scrisori tuturor cardinalilor pentru a-i convoca la aşa-zisele "congregatii generale" care încep luni, 4 martie.
La aceste congregaţii se vor lua în discutie problemele cu care se confruntă Biserica Catolică si se va vota pentru data viitorul conclav. Până acum această reuniune la care se va desemna viitorul papă, avea loc cel putin 15 zile şi cel mult 20 de zile după lăsarea locului vacant.
Benedict al XVI-lea a emis însă cu putin timp inainte de a se retrage un decret prin care colegiul cardinalilor este autorizat să devanseze deb