"Nu vad un alt model care ar putea sa satisfaca nevoile noastre la un nivel similar, care sa corespunda modelului pe care LO il are pentru societate. Daca ne uitam la economia de azi, avem un nivel redus al somajului, avem un nivel acceptabil al distributiei veniturilor si un nivel ridicat al egalitatii intre barbati si femei. Nu vad un alt model care sa ne poata oferi aceste avantaje”, a declarat pentru HotNews.ro Ellen Horneland, special advisor pentru LO, cea mai mare confederatie sindicala din Norvegia.
Reporter: Care sunt mecanismele formale si informale prin care are loc dialogul social in Norvegia?
Ellen Horneland: As vrea sa va dau pentru inceput o imagine de ansamblu. Mare parte din PIB-ul norvegian este generat de productia de petrol si gaze. Anul trecut de exemplu, un procent redus din PIB a fost generat de productia de bunuri si de servicii. Avem un sector public extrem de puternic, care angajeaza aproximativ 30% din forta totala de munca. Consideram ca este necesar ca serviciile publice esentiale sa fie organizate de stat, cum ar fi educatia, sanatatea si serviciile sociale. Sectorul public este de asemenea un angajator important pentru femei. Sistemul norvegian este bazat de asemenea si pe transferuri mari de bani dinspre stat spre oameni: subventii, pensii, ajutoare pentru cei care au grija de copii si de persoane in varsta.
In comparatie cu restul tarilor OECD, Norvegia are o rata a somajului foarte mica. Avem o participare foarte ridicata pe piata muncii, atat la barbati, cat si la femei si la persoane in varsta. Acest lucru se intampla pentru ca am avut pentru mult timp o varsta de pensionare mai mare decat restul tarilor. Densitatea sindicatelor in Norvegia s-a mentinut la un nivel stabil in ultimele decenii, in jur de 55%. Este o rata de participare mai mare decat in Europa in general, dar mai mica decat in Suedia