Andrei Pitiş de la Asocaţia Industriei de Software din România şi Răzvan Rughiniş, profesor de la Facultatea de Automatică au vorbit pentru „Adevărul“ despre educaţia în IT şi riscurile studenţilor din domeniu.
Andrei Pitiş şi Răzvan Rughiniş sunt mentori în proiectul Innovation Labs, unde 12 echipe de studenţi de la facultăţile tehnice vor intra într-un program de patru luni în care pot experimenta şi dezvolta o idee de produs cu ajutorul unor mentori cu experienţă din domeniul IT din România. Studenţii vor trece prin experienţa de dincolo de codul de programare, primind lecţii importante privind cultura antreprenorială şi paşii pe care trebuie să-i urmeze. Amândoi sunt profesori la Politehnica din Bucureşti şi au ocazia să vadă evoluţia studenţilor. Din primul an, când debordează de entuziasm, până la terminarea facultăţii, când înclină să aleagă calea uşoară.
Ce ar trebui să aducă Innovation Labs?
Andrei Pitiş: Ideea este să completăm tot ecosistemul antreprenorial din Tech să ajungem până la a avea startup-uri internaţionale. Ecosistemul pleacă de la facultate, unde este un pre-accelerator şi studenţii pot veni cu idei, le pot dezvolta, apoi sunt programele de accelerare care investesc în echipe care au trecut de faza de prototip, de idee, au ceva capabil pentru piaţă. Există apoi venture capital care investesc la nivelul următor şi apoi e ieşirea pe bursă unde se fac miliarde. La noi nu existau anumite bucăţi. Tech Angeles este primul care s-a inventat în România şi de care aveam nevoie să investească în startup-uri în fază incipientă, dar nu chiar în faza asta de studenţi.
Ce a existat în România?
Andrei Pitiş: Existau nişte fonduri de venture care voiau să investească, dar nu aveau în ce, nu erau suficient de mari. Eu, când am plecat din IXIA în 2010, am vrut să investesc în startup-uri româneşti şi n-am găsit, nu erau suficiente.