Un acord de principiu a fost incheiat in noaptea de miercuri spre joi intre Parlamentul European si presedintia irlandeza a Uniunii Europene privind aplicarea noului cadrul de reglementare a sectorului bancar ("Basel III"), care va merge mai departe decat prevederile initiale, prin limitarea bonusurilor acordate bancherilor, scrie AFP.
"Pentru prima oara in istoria reglementarii pietelor financiare in Europa, vom limita bonusurile bancherilor", a afirmat eurodeputatul austriac Othmar Karas (PPE, dreapta), negociator al Parlamentului pentru acest proiect.
El a precizat ca acordul Basel III va intra in vigoare la inceputul anului 2014 in Europa doar daca se va ajunge la un acord politic in acest dosar.
Acest acord a fost convenit dupa zece luni de negocieri si urmeaza sa fie discutat martea viitoare in reuniunea ministrilor de Finante ai Uniunii Europene.
Initial, regulile Basel III, care vizau intarirea capacitatii bancilor de a face fata viitoarelor crize, urma sa fie pus in practica progresiv, incepand cu 1 ianuarie 2013. Dar negocierile s-au prelungit, deoarece Parlamentul dorea sa introduca o limitare a bonusurilor acordate bancherilor, ceea ce a starnit reticente importante.
Parlamentul European dorea sa fixeze un raport de unu la unu intre salariul fix si cel variabil in cadrul bancilor, ceea ce insemna ca salariul variabil (respectiv bonusurile) nu ar fi putut sa-l depaseasca pe cel fix. Statele doreau un raport mai mare, lasand posibilitatea unor prime mai semnificative.
Pentru a ajunge la un acord, Parlamentul a propus un compromis potrivit caruia bonusul ar putea atinge dublul salariului fix cu conditia ca majoritatea calificata a actionarilor sa fie de acord.
Printre alte puncte litigioase figura gradul de flexibilitate acordat fiecarui stat in ceea ce priveste valoarea capitalului