Circulă multe informații în media despre studiul în străinătate, de cele mai multe ori contradictorii: că necesită o investiție mare, că nu e nevoie de atât de mulți bani, că trebuie să ai note mari, că poți reuși și dacă ești un elev de nivel mediu, însă ai o motivație puternică.
Pentru a afla care dintre aceste date sunt cele adevărate, cel mai bine este să obții informațiile de la surse avizate, cum sunt cele peste 100 de universități prezente la ediția a 12a a celui mai mare târg internațional de universități din Europa de Est, RIUF. Alături de ele, la eveniment vor fi prezenți și studenți români, care îți vor împărtăși din experiența lor la studii în străinătate. Însă, până să ajungi să discuți cu ei, iată povestea a doi tineri care au reușit să depășească orice obstacol și au devenit studenți internaționali.
Cum te descurci cu banii?
Vlad Stoian, actual student în anul 4 la University of Portsmouth din Marea Britanie, povestește, despre primele lui gânduri atunci când a plecat: ”Nu mă loveam numai de ideea de a locui pentru prima dată singur, într-o țară străină, în care nu cunoșteam pe nimeni sau de un sistem educațional nou pentru mine, ci și de faptul că urma să trăiesc cu un buget limitat. Plecam știind că mă pot baza pe aproximativ 4.000 de euro în următoarele 10 luni, economiile alor mei, în ideea că îmi voi găsi un job curând și voi putea să îmi plătesc măcar o parte din cheltuieli”. În primele luni, a reușit să se descurce cu doar 400 de lire/lună, incluzând aici cazarea și mâncarea, însă menționează că dacă ești fumător sau obișnuiești să ieși frecvent în oraș, îți va fi foarte greu să te încadrezi în același buget.
Reușești să-ți găsești de muncă?
Deși e nevoie de multă perseverență pentru a găsi un loc de muncă part time, Vlad a reușit să lucreze din anul 2, pentru universitate, iar în anul 3, mulțumită struc