Circa 45 de angajaţi ai Poştei Române au protestat joi dimineaţă, în faţa Prefecturii Sălaj, faţă de modul în care se urmăreşte restructurarea companiei. Unii dintre protestatari au purtat măşti, în semn de protest faţă de directorul general al Poştei şi “măsurile comuniste” ale acestuia: “Nu purtăm măşti de frică, ci de revoltă. Directorul general vrea să-i identifice pe cei care participă la acţiunile legale de protest. A trimis chiar şefilor de oficii adrese, solicitându-le să facă liste cu participanţii la proteste”, ne-a declarat Călin Balog, liderul Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România – Filiala Sălaj.
Principalele nemulţumiri ale poştaşilor sălăjeni vizează disponibilizările colective, fără acordarea de salarii compensatorii, reducerea numărului de ghişee şi oficii poştale, neplata orelor suplimentare. După cum susţine Balog, prin restructurarea Poştei Române, Zalăul va rămâne cu doar două din cele cinci oficii poştale. “Planul de restructurare prevede desfiinţarea a trei oficii poştale din Zalău – cel din cartierul Brădet, cel din Dumbrava Nord, precum şi cel din apropierea platoului de marmură. Asta înseamnă că în reşedinţa de judeţ vor mai funcţiona doar două subunităţi: la Astralis şi la sediul existent în spatele Primăriei Zalău”, a explicat liderul sindical.
Şi oficiile din mediul rural vor avea de suferit, activitatea acestora urmând să fie restrânsă, iar numărul salariaţilor, redus. “Asta înseamnă că un factor poştal va ajunge să deservească trei-patru localităţi”, a mai spus Călin Balog. În urma restructurării, 50 din cei 400 de angajaţi pe care Poşta Română îi are în judeţ îşi vor pierde locul de muncă.
În acţiunea lor, poştaşii sălăjeni au fost susţinuţi de Sindicatul Pensionarilor. “Închiderea unor oficii poştale îi va afecta în mod direct pe vârstnicii sălăjeni care îşi ridică pensiile de la Poştă. Dacă în Zalău vor