Asociaţia Română a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO) atrage atenţia autorităţilor centrale şi locale din România asupra riscurilor majore generate de impredictibilitatea consistentă în ceea ce priveşte plata creanţelor către constructori, blocarea finanţării investiţiilor începute sau a unor proiecte noi în 2013 pe fondul contracţiei severe şi continue a sectorului în ultimii 4 ani.
“Prognoza noastră din martie 2012 de 9,3-9,5 miliarde euro la nivelul anului 2012 a fost confirmată şi trebuie să comentăm că dinamica favorabilă din semestrul I a fost alterată de evoluţia negativă din partea a doua a anului. Dacă în lei evoluţia este aparent pozitivă (41,7 miliarde lei în 2012 faţă de 39,6 miliarde lei în 2011), comparaţia în euro atestă o menţinere a valorii din 2011, în sumă de 9,33 miliarde euro, iar evoluţia conform Eurostat confirmă recesiunea tehnică generată de declinul din ultimele 2 trimestre. Şi aceasta în condiţiile în care numărul mediu anual de angajaţi în 2012 a crescut cu 9,3%”, a declarat preşedintele ARACO, Laurenţiu Plosceanu.
El a spus că anul 2012, în ciuda faptului că a avut o dublă dimensiune electorală, rămâne un an eşuat din perspectiva reluării dinamicii pozitive a activităţii din sectorul de construcţii. “Principalele caracteristici negative ale anului 2012 au fost: înlocuirea competiţiei corecte cu o alocare interesată politic a proiectelor, amplificarea greutăţilor în planul recuperării creanţelor de către firmele de construcţii, sincope consistente în asigurarea finanţării pe proiectele începute, menţinerea poziţiilor abuzive ale entităţilor achizitoare cu capital de stat în materie de condiţii contractuale, alterarea mecanismelor de facturare din cauza plăţii anticipate a TVA, incapacitatea autorităţilor de a promova proiecte în parteneriat public-privat şi declinul sever al investiţiilor străine directe. De asemenea, ne