Giganţii industriei auto mondiale Ford, Daimler şi Nissan şi-au unit forţele într-un parteneriat ce presupune dezvoltarea unui sistem de vehicule electrice cu propulsie pe hidrogen (Fuel Cell Electric Vehicles – FCEV). Scopul final este lansarea la nivel global a primei maşini electrice accesibile pentru marea masă de clienţi până la începutul lui 2017. Mai exact, asta înseamnă că maşinile electrice vor fi mult mai ieftine.
Până acum, diferitele forme pe care le-au îmbrăcat taxele auto nu au motivat românii să îşi cumpere maşini care nu poluează. Reacţia este de înţeles. Un automobil hibrid nou pleacă de la 20.000 de euro, însă producătorii promit că peste patru ani acest tip de maşini vor fi accesibile pentru toată lumea.
Noul sistem, bazat pe pile de combustie, va fi utilizat de fiecare producător în parte „în lansarea unor maşini total diferenţiate care nu vor avea emisii de CO2“. BMW şi Toyota au anunţat o colaborare similară tot la începutul acestui an.
Noile maşini vor funcţiona cu electricitate generată de hidrogen şi oxigen. În loc să fie încărcate, vehiculele FCEV vor fi realimentate cu hidrogen. Ţevile de eşapament ale acestor maşini vor evacua doar apă.
Problema este că încă nu există o reţea bine pusă la punct la nivel global de staţii de alimentare cu hidrogen pentru acest tip de autovehicule. Dar o colaborare precum cea dintre Ford, Daimler şi Nissan ar putea reprezenta un exemplu pentru dezvoltarea unei asemenea reţele.
Cei trei producători auto au menţionat în comunicatul lor că proiectul comun „trimite un semnal clar către furnizori, politicieni şi industrie de încurajare a dezvoltărilor de staţii de alimentare cu hidrogen şi de altă infrastructură necesară pentru a permite o producţie în masă a acestui tip de automobile“.
Un studiu realizat de compania americană Pike Research estimează o „creştere anuală cu 40% a v