Senatorul PSD de Iasi, Florin Constantinescu, a sustinut o declaratie politica, în Plenul Senatului, despre salvarea firmelor de la insolventa. Mai exact este vorba de un recent studiu dat publicitatii care arata ca un numar de 23.665 de companii au intrat în insolventa pe parcursul anului 2012, cu 10% mai multe fata de 2011, când s-au înregistrat 21.499. Cele mai multe firme îsi desfasurau activitatea în sectorul comertului cu amanuntul.
În cadrul aceleiasi declaratii, senatorul Constantinescu subliniaza faptul ca, cele mai mari cresteri de insolvente nou deschise în anul 2012, comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior, s-au înregistrat în comertul cu amanuntul (62%), tranzactii imobiliare (38%), hoteluri si restaurante (48%), alte activitati de servicii prestate în principal întreprinderilor (35%) si transporturi (25%). Singurele sectoare care au înregistrat scaderi ale insolventelor în 2012, comparativ cu anul anterior, sunt: posta & telecomunicatii (19%) si productia si furnizarea de energie electrica si termica, apa si gaze (14%).
Distributia teritoriala a cazurilor de insolventa din anul 2012 a suferit modificari importante fata de situatia existenta în aceeasi perioada a anului anterior. Astfel, cele mai afectate trei zone sunt reprezentate de Sud-Est, Sud si Nord-Vest, acestea concentrând aproximativ jumatate din totalul insolventelor înregistrate în perioada analizata si cresteri de doua cifre (17%, 20%, 10%) fata de aceeasi perioada a anului anterior.
,,În încercarea de a gasi motivele insolventei unor firme, m-am aplecat asupra analizarii unor politici bancare ale institutiilor din România. Ne-am confruntat, în ultimul an, cu politica unor institutii bancare care au blocat linii de creditare pentru societati comerciale, linii de creditare deja consacrate în unele tari europene, linii deschise de ani de zile si la ca