Două proiecte studenţeşti din România cu impact social în comunitate, care au fost deja puse în aplicare, au fost premiate anul trecut într-o competiţie internaţională: primul transformă deşeurile în accesorii, iar cel de-al doilea reconectează orăşenii la tradiţiile satelor.
Prima şezătoare a avut loc la Pietriceaua (Prahova) şi a reunit orăşeni şi săteni, deopotrivă
Câţiva tineri entuziaşi din România s-au pus pe treabă şi au dezvoltat proiecte, prin care au transformat mediul înconjurător şi au redescoperit tradiţii de mult uitate. Ideile lor pe cât de simple, pe atât de bune au fost premiate în străinătate.
Andreea Zaharescu, Alexandru Pohonţu, Alina Mihaela Avatamaniţei şi Roxana Antochi sunt patru tineri din Iaşi, cu media de vârstă de 23 de ani. Pentru ei, protecţia mediului nu e o simplă vorbă-n vânt, aşa că au pus în practică un proiect de utilizare isteaţă a deşeurilor. "Ideea mi-a venit în India. Eram voluntară într-o ONG şi am rămas surprinsă cât de creativi sunt indienii şi cum orice lucru poate deveni o resursă importantă", explică Andreea Zaharescu.
"De ce în România nu există aşa ceva?", s-a întrebat fata. Aşa s-a născut proiectul Upside Down prin care un banner se poate transforma într-un portofel (foto), iar dintr-o anvelopă uzată poate lua naştere o poşetă. Deşeurile sunt puse la dispoziţia tinerilor de mai multe firme din România, iar produsele sunt valorificate printr-un magazin online.
Gabriela Mândru, Alexandra Vasiliu, Ana Paraschiv şi Alma Iatan sunt patru bucureştence care au fondat asociaţia Village Life.
Orăşeni la sapă
Tinerele au pus în practică un itinerariu de şezători în locuri pitoreşti din România pentru orăşeni dornici să ia contact cu viaţa la ţară.
Alexandra Vasiliu, 29 de ani, spune că rostul proiectului este de a pune laolaltă două lumi: "Orăşenilor li se oferă şansa să pună mâna