3.RECUNOAŞTERE ŞI EVALUARE. CÂŞTIGURI ŞI PIERDERI. TRATAMENTE CONTABILE
"O entitate trebuie să recunoască un activ biologic sau un produs agricol dacă şi numai dacă:
a) entitatea controlează activul ca rezultat al evenimentelor trecute;
b) este probabil ca beneficiile economice viitoare asociate activului să revină entităţii;
c) valoarea justă sau costul activului poate fi evaluat(ă) în mod fiabil."
Exemplu: O entitate a achiziţionat o vacă la un cost de 30.000 lei.
Analiză:
a) entitatea controlează activul ca rezultat al evenimentelor trecute - achiziţia;
b) este probabil ca beneficiile economice viitoare asociate activului să revină entităţii - sacrificare, vânzare, fătare etc.;
c) costul activului poate fi evaluat în mod fiabil - costul de achiziţie, care poate fi considerat o bună estimare a valorii juste a activului.
Concluzie: Se recunoaşte un activ biologic la costul de 30.000 lei
"Un activ biologic trebuie evaluat la recunoaşterea iniţială şi la finalul fiecărei perioade de raportare la valoarea sa justă minus costurile generate de vânzare, cu excepţia cazului în care valoarea justă nu poate fi evaluată în mod fiabil."
Exemplu: O entitate a achiziţionat în cursul anului N o turmă de oi la un cost de 45.000 lei. Costul de achiziţie poate fi considerat o bună estimare a valorii juste a acestui activ. În cazul în care entitatea s-ar hotărî să vândă oile în perioada imediat următoare, ar trebui să achite comisioane intermediarilor în valoare de 2.000 lei.
În această situaţie, turma de oi va fi evaluată la 45.000 lei (valoarea justă) - 2.000 lei (costurile generate de vânzare, respectiv comisioanele de intermediere) = 43.000 lei.
Determinarea valorii juste a unor active biologice se poate face mai uşor prin gruparea acestora cu ajutorul unor caracteristici semnificative: